top of page
                                            KONU:2. Hz. Muhammed’in Peygamberlik Yönü
 
Yüce Allah, insanlar içinden seçtiği bazı insanlara vahiy yoluyla buyruklarını bildirir. Seçilen bu insanlara peygamber denir.
Peygamberler, Allah’ın doğru yolu göstermek için görevlendirdiği elçilerdir. Onlar, yolunu şaşıran, sapıklığa, acılara ve bunalımlara düşen insanlara birer kurtarıcı olarak Allah tarafından gönderilmiştir.
Peygamberlerin ortak amacı, tek Allah inancını ve öldükten sonra dirilme ile başlayacak olan ahirete imanı sağlayarak, insanlığı dünya ve ahiret mutluluğuna kavuşturmaktır.
Hz. Muhammed (s), Allah’ın gönderdiği peygamberlerin sonuncusudur. Allah vahiy yoluyla ve çoğu kez Cebrail meleği aracılığıyla buyruklarını ona bildirmiş ve ona ayetler indirmiştir. Kuranıkerim’de Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s) son peygamber olduğu açık bir şekilde belirtilmektedir.
“Muhammed sizin adamlarınızdan hiçbirinin babası değildir. O, Allah’ın elçisi ve peygamberlerin sonuncusudur.” (Ahzab Suresi 40. ayet)
Hz. Muhammed (s) bir peygamber olarak, ona gelen ayetleri insanlara ulaştırmıştır, böylece tebliğ görevini yerine getirmiştir. Bu ayetlerde bir çok öğütler, bilgiler, emir ve yasaklar bulunmaktadır. Peygamberimiz onları insanlara bildirmiş,Allah'ın çağrısını herkese duyurmuştur.
Hz. Muhammed (s) ona gelen ayetleri aynı zamanda gerek sözleriyle gerekse davranışlarıyla açıklamış, ayetlerin nasıl anlaşılacağını insanlara öğretmiştir. Böylece Allah’ın ayetlerde kastettiği anlamlar insanlar tarafında iyice anlaşılmıştır.
Peygamberimizin peygamberlik yönünden biri de, Kuranıkerim’deki öğütleri bizzat uygulayarak, insanlara öncülük etmektir. Namazı, orucu, zekatı, iyilik etmeyi, güzel davranışlarda bulunmayı, ilk Müslümanlar Peygamberimizden görerek öğrenmiş, kendileri de aynısını yapmışlardır.
Hz. Muhammed (s) fiziksel özellikleri ve biyolojik bir varlık olarak normal bir insandır; fakat biz insanlardan önemli bir ayrıcalığı vardır: O, Allah’ın insanlar için seçtiği bir elçidir.
                                             
                                        http://www.dinibil.com/default.asp?L=TR&mid=1511

S. 1- Hz. Hz. Peygamber (s.a.a), kaç yaşında peygamberliğe seçildi?

Hz. Muhammed (s.a.v.) de her insan gibi bir anne ve babanın çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Yaklaşık kırk yıl çalışmış, çabalamış, ailesini geçindirmek için ticaret yapmıştır. Hz. Peygamber (s.a.v.) Mekke toplumunda yaşıyordu. Ancak o, toplumun içinde bulunduğu şirk, zulüm, haksızlık, içki, kumar vb. kötülüklerden rahatsızdı. Bu sebeple zaman zaman toplumdan uzaklaşmayı tercih ediyordu. 35 yaşından itibaren Mekke yakınlarında bulunan Nur Dağı’ndaki Hira Mağarası’nda yalnız kalmaya başladı. Burada toplumun içinde bulunduğu durumu düşünüyor, Allah’a dua ve ibadet ediyordu. O, 610 yılında, kırk yaşındayken Hira Mağarası’nda vahiy meleği Cebrail’le karşılaştı, Yüce Allah (c.c.) tarafından peygamber olarak görevlendirildi. Dolayısıyla Hz. Muhammed’in (s.a.v.) insani özelliklerinin yanında peygamberlik yönü de vardır. Yüce Rabb’imiz Tevbe suresinde, “And olsun ki size kendinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki sizin sıkıntıya uğramanız ona çok ağır gelir. O size çok düşkün, müminlere karşı çok şefkatlidir, merhametlidir.(1)  buyurarak 
 Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamber olarak gönderildiğini açıkça ifade etmiştir. Hz. Muhammed (s.a.v.) sadece bir millete, bir ülkeye veya sınırlı bir bölgeye değil bütün insanlara peygamber olarak gönderilmiştir. Bu konuyla ilgili bir ayette,
“De ki: Ey insanlar! Gerçekten ben sizin hepinize, göklerin ve yerin sahibi olan Allah’ın elçisiyim. Ondan başka tanrı yoktur...” (2) buyrulmuştur. Böylece Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberlik görevinin evrensel olduğuna dikkat çekilmiştir.

1. Tevbe suresi, 128. ayet. 2. A’râf suresi, 158. ayet

Aşağıdaki test sorularını cevaplayınız..

A) Kırk yaşında

B) Kırk Üç yaşında

C) Kırk Beş yaşında 

D) Elli yaşında

S. 2- Peygamber Efendimiz ilk vahyi nerede almıştır ?

A) Hira Mağarasında 

B) Sevr Mağarasında 

C) Arafat Tepesinde

D) Dar-ul Erkam'ın Evinde

S. 3- Peygamber Efendimizin karşılaştığı vahiy meleğinin ismi nedir?

A) Azrail

B) Mikail 

C) İsrafil 

D) Cebrail

S. 4- Aşağıdakilerden hangisi Hz. Muhammed’in peygamberlik yönüyle ilgili değildir?

A) İnsanları kötülüklere karşı uyarması

B) Acıkması, susaması

C) Kur’an’ı açıklayan sözler söylemesi

D) Allah’ın buyruklarını insanlara bildirmesi

S. 5- Hz. Muhammed’in Allah’tan aldığı buyrukları insanlara bildirme görevine ne ad verilir?

a) Tebliğ

b) İletme

c) Bildirim

d) Anlatım

1-A     2)A    3)D    4)B    5)A  

bottom of page