
BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED
KONU:2.5.Hz.Muhammed Güzel Ahlak Tamamlayıcısıdır
Karşılaştığı insanları kişiliği ve davranışlarıyla etkisi altına alan Sevgili Peygamberimiz nasıl bir insandı? Sadece kendi çağındakileri değil, sonradan gelen insanları yüzyıllar boyunca kendisine bağlayan bu yüce insan, ahlâk ve değerler yönüyle ne gibi özelliklere sahipti? Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim bu soruya cevap olacak şekilde Peygamberimize seslenerek şöyle diyor:
“Senin için kesintisiz bir ödül vardır; çünkü sen üstün bir ahlâka sahipsin.” (Kalem 4-5)
Hz. Muhammed (s.a.v.), Allah’ın bütün insanlara doğruyu ve güzeli bildirmek ve onları bu yöne yönlendirmek üzere görevlendirdiği bir Peygamberdir. Onun bütün davranışlarında kusursuz olması gerekiyordu. Çünkü o, tüm Müslümanlar için uyulması gereken bir örnek insandı. Kötü huyları olan birinin, insanları iyiliğe götüren bir öncü olmasını elbette bekleyemeyiz. Bu yüzden Allah onu bütün kötü huylardan korudu.
Rabbimiz gönderdiği ayetlerle hem Sevgili Peygamberimize hem de onun etrafında kenetlenmiş Müslümanlara, karşılaştıkları olaylar karşısında nasıl davranmaları gerektiğini öğretmiştir. Onlara her şeyin en iyisini, en güzelini ve en üstün olanını göstermiştir. Peygamberimiz de Allah’a gönülden bağlanmış biri olduğundan, ona inen ayetlere harfi harfine uymuş, biz Müslümanlara da gücümüz yettiğince onlara uymamızı emretmiştir. Bu uygulamalar neticesinde Hz. Muhammed güzel ahlâkın en güzel örneği haline gelmiştir.
Sevgili Peygamberimiz şöyle derdi:
“Beni Rabbim eğitti; O beni ne güzel eğitti.”
Hz. Aişe annemize, Peygamberimize yetişememiş, onu görme yüceliğine erememiş gençlerden biri merakla sorar:
“–Hz. Muhammed’in ahlâkı nasıldı?”
Hz. Aişe (r.a.) bu soruya doğrudan, net bir cevap verir:
“–Onun ahlâkı Kur'an’dı.”
Hz. Aişe annemiz bu sözüyle şunu demek istemişti: Yüce Allah’ın beğendiği, insanlara Kur’an yoluyla emrettiği ve önerdiği ne kadar güzel huy, davranış çeşitleri varsa onların tümü Hz. Muhammed’in (s.a.v.) kişiliğinde ve ahlâkında yer almıştır.
Peygamberimizi hayranlıktan da öte bir sevgiyle seven biz Müslümanlar, edebî eserlerde onu anlatırken gül ile simgelemişiz. Gerçekten de o, görünüşü, güzelliği, kokusu ve doğallığıyla en çok güle benzerdi; o, gül gibi bir insandı.
http://www.dinibil.com/default.asp?L=TR&mid=1517

Hz Muhammed'in güzel ahlakı ile ilgili hadisler ve örnekler
Sevgili Peygamber Efendimiz üstün kişiliği, güvenilirliği, insana değer vermesi, hakkı gözetmesi, sabırlı ve hoşgörülü oluşu ile en güzel örnektir.
Hz. Muhammedin en önemli özelliği, başkalarına önerdiği öğütleri ve ahlak kurallarını önce kendi yaşamında uygulamasıdır. O, kendini başkalarından üstün görmemiş, Kuranın öğütlerini ve yasaklarını yaşamının her anında uygulamıştır.
Peygamberimiz bütün kemâl ve güzellikleri kendisinde toplamış, örnek bir şahsiyettir. Onun mükemmel ahlâkını ciltler dolusu kitaplarla bile anlatmak mümkün değildir.
Peygamberimizin ahlâkı Kuran ahlâkı idi. Kuran-ı Kerimde Yüce Allahımız Onun ahlâkını överek, şöyle buyurmuştur: "Yâ Muhammed! Şüphesiz sen yüce bir ahlâk üzeresin." (1)
Peygamberimizin ahlâk ve yaşayışı Hz. Aişe annemize sorulduğu zaman "Siz Kuran okumuyor musunuz? Onun ahlâkı Kurandan ibâret idi." (2) diye cevap vermiştir.
Peygamberimiz (s.a.s.) Cenâb-ı Hakka şöyle niyaz ediyordu: "Allahım! Beni ahlâkın en güzeline yönelt, kötü ahlâktan uzaklaştır." (3)
Peygamberimiz, aile fertleri ile iyi geçinir, ev işlerinde yol gösterir ve onlara yardım ederdi. Bu konuda şöyle buyururdu: "En hayırlınız, ahlâkı güzel olanınız ve aile fertlerine en çok faydalı olanınızdır." (4)
Peygamberimiz fakirlerin evlerine gider, onların hatırlarını sorar, onlarla beraber otururdu.
Arkadaşlarının arasında bulunduğu zamanlarda, dışarıdan gelen kimseler, oturduğu yer itibariyle Onu ayırdedemezlerdi. Bir gün peygamberimizin ziyaretine gelen bir bedevî, Peygamberimizin huzurunda olmanın verdiği heyecanla, korkup titremeye başlamıştı. Bunun üzerine peygamberimiz, o kimseyi şöyle teskin etti: "Arkadaş kendine gel! Ben hükümdar değilim.
Ben, Kureyşden kadid lokmasıyla geçinen bir kadının oğluyum." Peygamberimiz kendi işlerini kendisi görürdü. Arkadaşlarıyla beraber bir iş yapılacağı zaman, kendisi de onlarla birlikte çalışırdı. Bir yolculuk esnasında istirahat edilmiş, yemek hazırlamak için görev bölümü yapılmıştı. Peygamber Efendimiz "Öyle ise ben de yakacak temin edeyim." buyurmuştur. Arkadaşlarının, istirahat etmesi yönündeki ısrarlarına rağmen, onlara yardım etmiştir.
Peygamberimizin özü sözüne uygundu. Hiç kimse ile alay etmez ve kimsenin dedikodusunuyapmazdı. Kimseye küsmez, küskünleri barıştırır, suçluları affederdi.
Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat gösterir; yetimlere, dul kadınlara ve ihtiyacı olanlara çok acır, onlara elinden gelen yardımı yapardı. Kadınların haklarına çok dikkat eder, komşu hukukuna riâyet eder, hayvanların hakları hususunda da büyük titizlik gösterirdi.
Tatlı dilli ve güleryüzlüydü. Hiç kimseye kötü söz söylemez, kötü davranışta bulunmaz, herkesi dinler, kimsenin sözünü kesmezdi. İnsanların gizli hallerini ve kusurlarını araştırmaz, daima haklıyı tutar, kimsenin kabahatini yüzüne vurmazdı.
Karşılaştığı kimselere selâm verir, ellerini sıkar, hal ve hatırlarını sorardı. Hayâ, edeb, sabır, cesaret ve şecaat örneği idi. O, hayatı boyunca daima iyinin, doğrunun ve güzelin yanında olmuş; kötüden, şerden ve çirkin şeylerden son derece kaçınmıştır.
Kaynaklar
1. Kalem Sûresi - ayet: 4.
2. Müslim, 1/514 (Hadis No: 746; Yücel, İrfan, Peygamberimizin Hayatı, Sh. 264, Diyanet Yayını).
3. Müslim, Sahih, 1/535 (Hadis No: 771). Yücel, İrfan, a.g.e. Sh. 264.
4. El- Buharî, 4/166; Müslim, 4/1810 (Hadis No: 2321) Tecrid Terc. 9/318 (Hadis No: 1456)
Diyanet Yayını
Muhammed'in Güzel Ahlakı
1. Peygamberimizin kalbi insan sevgisiyle doludur.
2. Peygamberimiz çocukları çok sever onları kucağına alır okşardı.
3. Peygamberimiz son derece alçak gönüllü idi. Zengin fakir ayırımı yapmazdı
4. Hastaları ziyaret eder, iyileşmeleri içir dua ederdi.
5. Bir meclise gittiği zaman boş bulduğu yere otururdu.
6. Peygamberimiz ayaklarını başkalarına karşı uzatmazdı.
7. Peygamberimiz elbisesini kendi eliyle yamar ve ayakkabısını kendi onarırdı.
8. Peygamberimiz başkalarına yük olmazdı.
9. Peygamberimiz kadınlara son derece nazik davranır ev işlerinde onlara yardım ederdi. Peygamberimiz "Sizin en hayırlınız kadınlara karşı iyi davranandır." derdi.
10. Peygamberimiz misafiri çok sever, onlara bizzat kendi hizmet ederdi.
11. Peygamberimiz Müslüman olan ve olmayana aynı şekilde davranırdı.
12. Peygamberimiz hiç kimseye kötü söz söylememiş, kırıcı bir davranışta bulunmamış ve ömründe kimseyi azarlamamıştır.
13. Peygamberimiz güler yüzlü tatlı sözlü idi.
14. Peygamberimiz başkaları konuşurken onları dinler, sözlerini kesmezdi.
15. Peygamberimiz gördüğü kusurları kimsenin yüzüne vurmazdı.
16. Peygamberimizin yaşayışı sade ve temizdi. Bedenini daima temiz tutar, elbiselerinin temiz olmasına çok dikkat ederdi.
17. Peygamberimiz dişlerini temizlemek için misvak kullanırdı.
18. Peygamberimiz doğru sözlü idi. Verdiği sözden dönmezdi ve yalancıları hiç sevmezdi.
19. Peygamberimiz insanların en cömerti idi. Kendisinden bir şey isteyen kişiyi asla boş çevirmezdi. "Ben ancak bir dağıtıcıyım, veren Allah'tır" derdi.
20. Peygamberimiz kimseden intikam almaz bağışlamayı severdi.
21. Peygamberimiz kendisine kötülük edenlere, iyilik ederdi. Kendisine yapılan iyilikleri hiç unutmaz, iyilik yapanları her zaman iyilikleri ile anardı.
22. Peygamberimiz yaşlılara saygılı davranır, küçüklere sevgi ve şefkat gösterirdi. Süt kardeşlerini gördüğü zaman ayağa kalkar, hırkasını yere yayarak onları oturturdu.
23. Peygamberimiz tembelliği ve boş oturmayı sevmezdi.
24. Peygamberimiz, maddi imkanlara sahip olduğu durumlarda sade bir hayat yaşamış, elinde ne varsa yoksullara vermiştir.

UNUTMAYALIM!!! PEYGAMBER EFENDİMİZİ BÜYÜTEN, DEĞERLİ YAPAN; ÜZERİNDE BULUTLARIN DOLAŞMASI, BİR ELİNDEN SU DİĞERİNDEN SÜT AKMASI, BİR HAREKETİYLE HERKESİ HİZAYA GETİRMESİ,AĞAÇLARIN ONA EĞİLEREK SELAM VERMESİ DEĞİL,
ONUN GÜZEL AHLAKI, MÜCADELESİ, SABRI, ALÇAKGÖNÜLLÜ OLMASI VE DAVASINI YAYMA KONUSUNDA GÖSTERDİĞİ KARARLILIKTIR.
SALAT VE SELAM ONUN VE ARKADAŞLARININ ÜZERİNE OLSUN